2011. február 10., csütörtök

Kőkorszaki vacsora

A Múzsa: Hobbiszakács
Az ihletet adó étel: Pácolt rénszarvascomb, bálnacarpaccio


Hobbiszakács Svédországban él és csuda dolgok történnek vele. Nem szeretném elmondani, hogy mi minden, az csak silány tartalmi ismertető lenne - olvasgatni kell a blogját, ő maga majd elvarázsol képes beszámolóival.
Annyi mindent hoztam volna el tőle elsőként, hogy mégis ezt a posztját választottam, az azért van, mert lecövekeltem a rénszaravas- és bálnahús mellett, mint tányérunkra ritkán kerülő étel felett. S ami még ennél is elbűvölőbb volt a számomra, az a régi idők felelevenítése. Habár egyre inkább szeretek a jelenben élni és reménylem, hogy jövőm is van, azért az elmúlt időkre való emlékezés, a hagyományápolás szeretete sosem fog kikopni belőlem, és ez nem csupán szakmai ártalom. Azt sem mondhatnám, hogy kizárólag a magyar múlt iránt érdeklődöm. Nem. Régi szenvedélyem az ókori Egyiptom megismerése. Számtalan élethelyzetben jött felém Egyiptom, az említett korból. Sokáig dédelgettem álmomat, hogy egyszer eljutok oda, ahova még a néhai Kákosy professzor invitált ásatni, de a jelen helyzet (az ország politikailag, költségvetésem anyagilag ) nem kedvez a látogatásomnak. Pedig nagyon kíváncsi lennék, egyezik-e a valóság (ha nyomokban is, de akkor is) a fantáziámmal. Átlényegülnék-e fáraólánnyá, mert azt egy percig se gondolhatta senki, hogy rabszolga vagyok álmaimban, ugye? Bizonyára segítségemre lenne, ha azokat vagy azokhoz hasonló ételeket ehetném, amit valaha "őseim", azokból a fűszerekből vehetnék illatmintát és ténylegesen néhány zacskóval is, amit egykoron használtak az étkek ízesítéséhez. Egyre inkább meggyőződésem, hogy nemcsak a férfiak szívéhez vezet a gyomron az út, hanem régi illetve más kultúrák, nemzetek megismeréséhez is. Az vagy, amit megeszel - a régi bölcsesség igaz itt is. A tápanyagok, táplálékok megmutatják egy adott nép temperamentumát, következtetni lehet egészségi állapotukra, anyagi helyzetükre, gazdasági szerepükre a térségben, kereskedelmi és politikai kapcsolataikra. 
No de kanyarodjunk vissza szülőföldünkre. Szívesen kalandoznék régi ízek birodalmában. Örvendetes, hogy a reneszánsz étkezési szokások ápolásának már van hagyománya. Ha nem is oly változatos talán a többi korok konyhája, azért kedvem lenne azokat is megkóstolni. (Esetleg erre is lehetne gasztroturizmust építeni., nincs kizárva, hogy megérné egy vagy több településnek ezt felvállalni.) És mivel Édesapám ágáról sváb származású vagyok, hát a sváb paraszti ételeknek is helye lenne nálunk. Vagy talán van is: smarni, barátfüle, angyalbögyölő, grízes tészta babfőzelékkel és saures formájában. (S ha már lúd, legyen kövér, a korábbi  ötletet továbbgondolva, legalább egy hetes rendezvényt hoznék létre, ahol a főszerepet az Ízek utcája kapná,  nemzetek, nemzetiségek, korok ételeinek bemutatásával és feltálalásával, megfelelő díszletek között.)
Valószínűleg a mi ételeink ugyanolyan kuriózumok a svédeknek, mint nekünk a bálnacarpaccio és a sült rénszarvascomb. Egy csere-tanulmányutat megérne a kérdés tisztázása. Nem utasítanék vissza egy étekkóstolói megbízatást.

Hobbiszakács odafigyel, hogy a szemünk mindenképp jól lakjék akkor is, ha nem ételfotókat nézegetünk; erre a blogjára látogatva egyet fogsz érteni velem.

15 megjegyzés:

  1. Brávó!
    Az ötlet jó - bár leginkább olyan helyeken működik az efféle,ahová vagy már amúgy is mennek turisták, vagy jó közlekedés mellett van befektető...
    De nem akarom kedved szegni - inkább valami friss kenyeret reggelire :-)

    VálaszTörlés
  2. Mormogi,
    és a csillagok együttállása is kedvező - hát persze, egy jó ötlet megvalósításának rengeteg feltétele van. De ötlet nélkül... Semmi sincs :)

    VálaszTörlés
  3. A csillagok együttállásában (már megint :-) az egyiptomiak illetékesek :-)

    Amúgy nekem egyáltalán nem smakkol ez a nagy "ide nekünk minden leletet!" járvány... Eltekintve attól, hogy korábban voltak megállapodások (mivel akkoriban az ott lakók egyáltalán nem törődtek a velük gyakorlatilag semmiféle kapcsolatban nem álló egykor ott lakottakkal) amik tisztességesek voltak: az elvégzett feltáró munkáért cserébe (aminek igen nagy a szerepe a mai idegenforgalomban!) bizonyos leleteket (nem mindent, nem a legértékesebbeket - még akkor sem, ha némelyik időközben nagy hírre vergődött!) megkaptak a NEM CSEKÉLY befektetett tőkéért cserébe...
    A középkorban patikákban mérték a "múmiaport" - és nem volt ez nagyon másképpen keleten sem... Fűtöttek velük! Most meg behörcsögölnének mindent, csak hogy minden érdeklődő az ő kasszájukat gazdagítsa. Amiből viszont lesz pénz, paripa (teve) és - főként - fegyver...

    VálaszTörlés
  4. Igen, Mormogi.
    Egyrészt, mert vannak dolgok, amik az emberiség egyetemes tulajdonai. Másrészt meg nagyon sok nemzet - főként angolok - kutattak saját költségen, tehát jogos, hogy valamennyi leletet a saját hazájukba vihessenek. Lásd többek között Szépművészeti Múzeum Kákosy prof és csapata kincseit. Elnézést, hogy Kákosy Lászlót emlegetem csak, de őt ismertem személyesen, s vele (és feleségével Grigássy Évával) volt szerencsém évekig levelezni. Természetesen minden tiszteletem a többi kutatóé és tudósé is.
    Ráadásul meg pont most láthatjuk, hogy milyen ingatag is a (köz)biztonság, ha az emberek nem tanúsítanak önmérsékletet sok minden az enyészeté lehet (mint Irakban is). Ezért tartom én is jogosnak, hogy több helyen is őrizzük közös kincseinket. És ha a féltékenység vagy nevezzük irigységnek, el is szorítja a szívemet, ezért jó, hogy nemcsak Magyarországon lelhetők fel magyar eredetű leletek.

    VálaszTörlés
  5. Nem is beszélve arról, hogy a "hellénisztikus korszakban" keletkezett alkotásokra több nemzet is igényt formálhatna :-)
    Volt szerencsém látni ilyeneket a British-ban.

    És nagyon örülök, hogy (ismét) egyetértünk :-)

    VálaszTörlés
  6. -ben. Önkéntelenül a kimaradt "Múzeum"-mal egyíeztettem :-(

    VálaszTörlés
  7. Mormogihoz csatlakozom, az ötlet tetszik, nemcsak jó.
    :-)
    Üdvözlettel
    a Múzsa

    VálaszTörlés
  8. Most már ezt a posztót is megmúzsta :-)))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, kedves Múzsa! :)

    Mormogi, ez a szó tetszik, meg a megmúzsálta is :)

    VálaszTörlés
  10. No és végül mennyire múzsálta? Kilenc múzsa!

    VálaszTörlés
  11. Kilenc Múzsa, az már legalább 500 kiló. Alig kevesebb, mint amennyit most nyomok...

    VálaszTörlés
  12. Hová lett a korábbi? Anélkül értelmetlen az előző... :-(

    VálaszTörlés
  13. Nem tudom, Mormogi. A potafiókomban olvasható az osztásod-szorzásod :), itt nem. Nem értek én már az ilyen ördögtől való dolgokhoz, mint felmosónyél, mosogatószivacs, internet...

    VálaszTörlés
  14. Bea, nyugodtan bevallhatod: szerződtettél egy fekete lyukat a nem kívánt hozzászólások lerázására :-)

    VálaszTörlés
  15. Annyi pénzem nincs, Mormogi, lehet úgy szeretnek, hogy társadalmi munkában csinálják, a tudtomon kívül és a beleegyezésem nélkül.

    Nagyon készülök már két új poszttal, de sürgős lapzártám van, úgyhogy jövő hétre maradnak a frissek.

    Addig itt is olvasgathatsz ezt-azt, ha van kedved és időd:
    http://ateremteskoronai.blogspot.com/

    VálaszTörlés